Fietsroute Schouwen-Duiveland: fiets je mee met Petra?

Hello! Ik ben Petra van Groeten uit Zierikzee en heb onlangs een tripje gemaakt op Schouwen-Duiveland. Fiets je met me mee naar mijn favoriete hotspots met deze fietsroute door Schouwen-Duiveland? De prachtige fotografie bij mijn artikel heb ik te danken aan fotograaf Dick van der Veer.

Fietsroute Schouwen-Duiveland

Zeeland is benoemd tot 5-sterren fietsprovincie door het Landelijk Fietsplatform. Dat is het hoogst haalbare niveau voor een fietsprovincie. De kwaliteit van het fietsknooppuntensysteem, het onderhoud van het netwerk en de vele fietscafés langs de routes zijn daarbij doorslaggevend. Ook op ons mooie eiland Schouwen-Duiveland zijn prachtige fietspaden langs natuurgebieden, monumenten en pittoreske dorpjes.

Schouwen-Duiveland

Op avontuur in Schuddebeurs

Natuurlijk heb je Zierikzee bekeken, van dat prachtige stadje kun je nooit genoeg krijgen. Toch is er ook buiten de vestingstad nog enorm veel te zien! Trap je mee naar Schuddebeurs, de eerste bestemming van deze fietsroute door Schouwen-Duiveland? Schuddebeurs kenmerkt zich door zijn bosrijke omgeving. Welgestelde stedelingen bouwden hier in de 17e en 18e eeuw hun buitenplaatsen. Veel van dit soort buitenplaatsen zijn inmiddels verdwenen, maar in Schuddebeurs zijn nog prachtige oude villa’s in de groene omgeving te vinden. In het voorjaar liggen deze oude statige huizen verscholen achter hagen van rodondendrons en in het najaar weet je niet wat je ziet als hier de bladeren gaan kleuren. De naam Schuddebeurs stamt af van een herberg die hier in de 17e eeuw stond, intussen bekend als Hostellerie Schuddebeurs. Een heerlijk terras aan de voorzijde nodigt uit om plaats te nemen voor een versnapering. Na deze rustpauze bezoeken we het Bos van de Toekomst, waar mensen ter herinnering aan bijvoorbeeld een jubileum, overlijden of geboorte een boom kunnen planten.

Routebeschrijving

Schouwen-Duiveland

 

Ringdorp Noordgouwe

Vervolgens trappen we door naar de volgende bestemming van onze fietstocht door Schouwen-Duiveland: het ringdorp Noordgouwe. Op weg naar Noordgouwe kan het zomaar gebeuren dat je een tuin passeert waarin een oude verroeste Citroën gedeeltelijk is ingegraven. Verder naast de auto tref je een oude telefooncel aan die inmiddels al lang uit het Nederlandse straatbeeld is verdwenen. In deze telefooncel staat een dame al jaren te bellen. Noordgouwe is een ringdorp, omdat de kerk hier pontificaal in het midden ligt en de huizen er in een ring omheen zijn gebouwd. De indrukwekkende Driekoningenkerk dateert uit 1462, is omgracht en ligt wat hoger. De stenen waarmee de kerk gedeeltelijk is hersteld in 1577, komen uit het klooster dat er vlakbij heeft gelegen. Verder staat aan de ring een open travalje dat diende als tijdelijke stal. Paarden of ezels konden hierin worden vastgezet en zo kon de hoefsmid de hoeven van deze dieren beslaan.

Routebeschrijving

Schouwen-Duiveland

Een favoriet op Schouwen-Duiveland

Intussen heb je misschien trek gekregen van deze fietstocht door Schouwen-Duiveland? Stap dan binnen bij café, restaurant en hotel Van der Weijde. Een begrip in Noordgouwe en omliggende dorpen zoals Dreischor en Zonnemaire. Ten westen van Noordgouwe ligt Huize de Pottere, een 16e-eeuws kasteeltje van Hendrik de Pottere, inmiddels verbouwd tot een boerderij. Zijn erfgenamen lieten in 1651 een groep van vijf lage weduwehuisjes bouwen. Wist je dat Noordgouwe en Schuddebeurs samen ook wel Het Zeeuwse Haagje worden genoemd? De term Het Haagje voert terug op de stad Den Haag. Bovendien is het een aanduiding voor een deftige en meestal lommerrijke plaats. Deze plaatsen vormen een mooie twee-eenheid en zijn bovendien van grote waarde in de Noordgouwepolder.

Routebeschrijving

Ik wens je veel plezier met deze fietsroute door Schouwen-Duiveland! Op zoek naar meer fietsroutes in Zeeland? Klik dan hier.

Deel dit artikel met je vrienden!

zwin 112 vakantiehuis

BOEK JOUW VAKANTIEHUIS IN ZEELAND

Hello lieve lezer! Wist jij dat we naast het schrijven over tips & hotspots in Zeeland ook heel toffe vakantiehuisjes verhuren? Van natuurhuisjes in de polder tot vrijstaande vakantiehuizen aan zee. Als ultieme Zeeland-fan zit er vast een leuke accommodatie voor jou & je familie, vrienden of partner tussen.

Gratis E-book

Met meer dan 50 hotspots en originele tips door locals voor een ultieme beleving in Zeeland.