cor fondse
Isa de Lange
Isa de Lange

Het verhaal van schipper Cor Fondse uit Breskens

Door de vele attributen, zoals een piratenlady en een koddige kreeft is visserskotter The Lucky Lobster door de jaren verworden tot een kleurrijke attractie in de haven van Breskens. Met het bijbehorende sloepje The Lobster Express behoort het drijvend materiaal tot de Republiek Zeelandia. Cor Fondse voorziet toerist en inwoner van sprot, paling of makreel in de haven van Breskens.

Het verhaal van Cor Fondse

De boot van Cor Fondse is een plek van ontmoeting, een zoute inval voor mensen van allerlei pluimage. Omdat Breskens als ligplaats goed beviel, besloot schipper Cor Fondse tien jaar geleden zijn boot de HA10 hier voor vast neer te leggen. Als zoon van een palingvisser uit Schouwen–Duiveland kreeg hij het vissen in de genen mee. Op zijn veertiende ging hij mee bij anderen aan boord. En met de later zelf aangeschafte vissersboot viste hij afwisselend in Harlingen en op de Schelde, met als afmeerplaatsen Vlissingen en Hansweert. Vanaf het schip verkocht hij zijn waar – kokkels, kabeljauw, kreeft, sprot en andere vissoorten uit de Schelde – aan vaste afnemers. Fondse viste ook nog twee jaar vanuit Breskens: kuilvisserij, waarbij men de netten uitgooit met het anker op stroom. Daarna gaf hij er voorgoed de brui aan en plaatste een rookinstallatie aan boord.

Routebeschrijving

cor fondse

Een rokerij in de haven van Breskens

In deze rokerij worden sprot, makreel en paling gerookt. Delicatessen, net als de gekookte kreeften, die in een grote bak rondzwemmen aan boord. Al deze heerlijkheden worden vanaf de kotter verkocht aan de liefhebbers, vooral Belgen en Duitsers en bezoekers uit de jachthaven. Indien gewenst, kun je het gekochte aan boord verorberen. Uit een anekdote blijkt dat Fondse er ook wel eens voor zorgt dat wandelaars blijven staan. Zo pakte hij ooit zijn trekharmonica, waaruit vrolijke deuntjes werden getoverd. De passerende vakantiegangers beleefden er lol aan en het applaus was niet van de lucht. Toen hij stopte met spelen en de horde de loopplank verlaten had, haalde hij de usb-stick uit het apparaat en lachte in zijn vuistje. De haven van Breskens voelt als een echt thuis voor Cor.

Wil je weten wat er nog allemaal te doen is in Breskens? Je leest het hier.

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on email
Scroll naar top