industrieel museum
Isa de Lange
Isa de Lange

Industrieel Museum Zeeland: een leuk uitje in Sas van Gent

Af en toe kom je een adresje tegen waarvan je graag meer zou willen weten. Daarom lichten we regelmatig een bijzonder adresje uit, zodat jullie lezers ook gelijk weten waarom dit een echte must-see of must-go is. We trappen af met het Industrieel Museum Zeeland. Wij stelden de mensen achter dit museum een aantal vragen.

Wie zijn jullie en wat doen jullie?

Wij zijn een museum waarin de bezoeker kennis maakt met de industrie in Zeeland op een speelse, interactieve manier. Bijzondere producten die in Zeeland gemaakt worden, ontwikkelingen in processen en producten, maar ook veiligheid, de impact op de omgeving en energie komen aan bod. Hoe is het om in een fabriek te werken en hoe zorg je dat dat veilig gebeurt? En waar komt al die energie vandaan? Door de interactieve opzet is een bezoek aan het museum een beleving voor jong en oud. Voor de techneuten worden mooie machines getoond, maar ook voor personen zonder een technische achtergrond en natuurlijk de jeugd en scholen zijn er veel mogelijkheden, zoals speurtochten, 3D-printen, laboratoriumwerk en nog veel meer.

industrieel museum

Waar is Industrieel Museum gevestigd?

Wij zijn gevestigd in de voormalige suikerloodsen van de eerste Coöperatieve Suikerfabriek in Sas van Gent. We zijn geopend vanaf woensdag t/m zondag van 12.30 tot 17.00 uur. Voor groepen bestaat de mogelijkheid tot een bezoek met of zonder begeleiding. Op afspraak kan dit ook buiten de reguliere openingstijden.

Routebeschrijving

Wat maakt Industrieel Museum zo leuk?

De collectie in het Industrieel Museum Zeeland is voor iedereen leuk. We zijn dan ook niet voor niets benoemd tot het beste Zeeuwse uitje van 2018! Binnen de thema’s Techniek, Energie, Processen, Veiligheid, Werken in de fabriek en Logistiek is het aanbod zo gemaakt dat het voor iedereen iets te bieden heeft. Van technici, onderwijsinstellingen en bedrijven tot aan de jongste bezoekers. Het museum is voor iedereen een ware belevenis. Een uitschieter in het geheel is de door stoom gedreven generator uit 1912 van een voormalige cokesfabriek. Deze puffende machine die de fabriek van stroom voorzag, spreek zeer tot de verbeelding. Industrieel Museum Zeeland is dus voor iedere groepssamenstelling, van familie-uitje tot bedrijfsuitstap, een aanrader.

industrieel museum

Hoe zien jullie de toekomst?

Het Industrieel Museum is op 1 juli 2015 geopend en heeft tot nu toe jaarlijks ongeveer 11.000 bezoekers mogen begroeten. Gezien onze organisatie die helemaal rond enthousiaste vrijwilligers is opgebouwd, hebben we zeker de intentie om het museum onder nog meer personen, instellingen en scholen onder de aandacht te brengen. We werken er aan om de landelijke (en ook Belgische) bekendheid op te schroeven, waarbij we niet uit het oog verliezen dat we zowel op het gebied van de organisatie als de collectievorming, bij de tijd moeten blijven.

Het mooiste plekje in Sas van Gent?

Het museum bevindt zich op de grens van de industrievestigingen en het mooie voormalige vestingstadje Sas van Gent. Een rondleiding door Sas van Gent onder begeleiding van een gids is dan ook zeer aan te bevelen.

Wat vinden jullie uniek aan Zeeland?

Zeeland: de zonnigste provincie van Nederland is in zijn geheel de moeite waard om te bezoeken. Zeeland bruist van de activiteiten, waarbij het enthousiasme van de bevolking als leidraad mag worden gezien. Een bezoek aan Zeeuws-Vlaanderen is van harte aan te bevelen. De afwisseling van het landschap in de vorm van toerisme, landbouw, industrie en water geeft een mooi beeld van deze streek.

Benieuwd naar een ander uniek uitje in Zeeuws-Vlaanderen? Lees hier alles over Bizarium in Sluis.

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on email
Scroll naar top