Isa de Lange
Isa de Lange

Puursaam: foodgifts op ambachtelijke wijze

Met haar bedrijf Puursaam (voorheen Zuster Evie Burgh-Haamstede) maakt Mariëlle Schiewold op ambachtelijke wijze de lekkerste foodgifts op basis van oude inmaaktechnieken. Alle producten zijn handgemaakt en worden lokaal verkocht op markten en in verschillende winkels op Schouwen-Duiveland en Walcheren.

puursaam

Een uitgebreid assortiment

Handmatig brengt ze alle droge ingrediënten netjes in laagjes aan in een doorschijnende fles. De consument hoeft dan thuis – afhankelijk van de receptuur – alleen nog boter, melk, ei of water toe te voegen om het verder af te maken. Zo staat er in een handomdraai iets lekkers op tafel. Het assortiment bestaat onder andere uit brood- muffin- en koekjesmixen, ouderwetse chocolademelk, soepen en ouderwets geweckte appelmoes gestoofd in likeur.

Een droom die uitkwam

Koken en bakken is iets wat Mariëlle heel graag doet. Al jaren wilde ze iets voor zichzelf beginnen, maar wat en hoe, dat wist ze nog niet. Totdat er een artikel in de krant over het concept Zuster Evie langskwam: een netwerk van “Zusters” die ieder voor zich lokaal en op kleine schaal producten maken en verkopen. Het project stond al goed in de steigers waardoor Mariëlle makkelijk kon instromen vanuit haar woonplaats Burgh-Haamstede.

Duurzaam en puur

In haar productieproces vindt deze ondernemende dame het belangrijk duurzaam en circulair te werken. Daarom mogen de lege flesjes uit haar assortiment na gebruik terug bij haar ingeleverd worden. Voor iedere fles ontvang je € 0,40 retour. Dat is meer dan het gangbare bedrag bij de flessenautomaat voor plastic flessen, maar dat is haar manier om het retourbeleid te bemoedigen. Dat is ook de reden dat geen van haar producten verpakt zijn in plastic. Duurzaamheid is geen luxe, maar noodzaak, volgens Mariëlle.

puursaam

Puursaam: een nieuwe start

Sinds 2020 is het bedrijf verder gegaan onder de naam Puursaam. Het assortiment van Zuster Evie Burgh-Haamstede is niet verdwenen, maar in de loop van de tijd kwam Mariëlle steeds meer originele producten tegen die een plekje kregen in het assortiment waardoor de vorige naam de lading niet goed meer dekte. In de toekomst volgen daarom nog meer duurzame producten die gemaakt zijn met respect voor mens, dier en milieu, unieke items van creatieve, lokale makers waarvan je misschien niet eens wist dat ze bestonden en plasticvrije producten met een goed verhaal voor een bewuste leefwijze.

Er wordt volop gewerkt aan het uitbreiden van het aanbod, maar de nieuwe naam én het nieuwe logo is in de lucht. Help je me mee om te groeien? Voel je welkom om Puursaam te volgen.

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on email
Scroll naar top