schoon zeeland
Isa de Lange
Isa de Lange

Schoon Zeeland: op een schoon strand zijn mensen vrolijker! 

Zeeland is niet compleet zonder leuke strandpaviljoens, mooie strandfoto’s en fietsroutes langs de zee. Maar wat is het dan belangrijk dat de stranden er verzorgd en schoon uitzien. De Zeeuwse stranden worden ieder jaar druk bezocht door bewoners en toeristen, mede doordat de stranden er piekfijn uitzien. Onze stranden worden regelmatige uitgeroepen tot een van de schoonste stranden van Nederland. Wij gingen op onderzoek uit wat daar eigenlijk voor nodig is, een schoon strand. We kwamen uit bij de campagne Schoon Zeeland.

Schoon Zeeland

Onze stranden blijven niet zomaar schoon. Ten eerste moet het bij zowel inwoners als toeristen duidelijk worden hoe belangrijk het schoonhouden van de leefomgeving is. Daarna moeten strandbezoekers ook daadwerkelijk actie ondernemen en hun afval niet laten rondslingeren. Het lijkt heel logisch, maar de werkelijkheid is toch anders: wereldwijd komt ongeveer 80% van het zwerfvuil van het land in zee terecht, voor de Noordzee is dit 60%. Om het behoud van schone stranden te stimuleren en het percentage van 60% te verminderen naar (het liefst) 0% is de campagne Schoon Zeeland opgericht. Sinds 2014 zet een team van jongeren zich in om de Zeeuwse stranden afvalvrij te houden. Een supergoed initiatief! Wij van Hello Zeeland vinden het belangrijk om naast de leuke plekjes van Zeeland ook aandacht te besteden aan de wat serieuzere onderwerpen. Eline Thomaes vertelt in dit mini-interview waar Schoon Zeeland voor staat en waarom het zo belangrijk is om met z’n allen op een leuke manier de stranden schoon te houden.

schoon zeeland

‘’Schoon Zeeland is een campagne van onze provincie Zeeland. De doelstelling van Schoon Zeeland is mensen ervan bewust maken dat de stranden en omgeving van Zeeland schoon moeten blijven. Bijvoorbeeld door afval en sigaretten niet op straat te gooien, maar in de prullenbak. Dit doen wij met een team van enthousiaste jongeren. 80% van de tijd zijn we op het strand te vinden, maar soms ook op evenementen. Schoon Zeeland is een seizoensgebonden campagne, van 5 juli tot en met 19 augustus.’’

Hoe ziet een werkdag eruit?

Onze werkdag begint om 11 uur ’s ochtends. Iedere dag zijn we op een ander strand te vinden zodat we zoveel mogelijk verschillende mensen bereiken. Dus de ene dag in Groede, dan weer in Cadzand of Breskens. Meestal zijn we met drie à vier personen op een werkdag. We hebben altijd een taakverdeling: we proberen ongeveer twee mensen naar het strand te sturen en twee mensen bij het paviljoen te zetten. Op deze manier kunnen we zo veel mogelijk mensen aanspreken.

Hoe overtuigen jullie mensen?

We nemen altijd een bolderkar mee met daarin gerecyclede papieren tasjes. Hier nemen we een stapel van mee en zo lopen we over de stranden. We stoppen bij ieder groepje mensen dat op het strand ligt. Sommige mensen hebben er meer zin in dan andere, maar de meeste zijn heel enthousiast! We proberen strandbezoekers ervan te overtuigen dat ze hun afval moeten weggooien. Mensen laten door gebrek aan mogelijkheden hun afval soms liggen. Daarom geven wij de gerecyclede tasjes mee en maken we de mensen er zo met ons praatje van bewust dat ze goed voor de omgeving moeten zorgen. Ieder teamlid van Schoon Zeeland weet hoe lang stukken afval blijven liggen op het strand en hoe lang het duurt totdat het verteerd is, die informatie geven we dan ook mee. We hebben ook herbruikbare asbakjes, daar nemen we er een stuk of 30 van mee. Deze zijn gemaakt van gerecycled plastic: er zit een aluminium kokertje waar de sigaretten in gedaan worden. Je kunt het hergebruiken. Rokers reageren altijd heel blij op deze duurzame asbakjes.

Hoe trekken jullie de aandacht?

We proberen op een paviljoen zichtbaar te worden door een krijtbord met de quote van de dag neer te zetten. Daarnaast lopen we met een grote Schoon Zeeland vlag en dragen we Schoon Zeeland shirts. Als we verhuizen van strand naar strand, lopen we of over de duinen of over het strand. In ieder geval op een plek waar we nog steeds mensen kunnen aanspreken. Schoon Zeeland heeft een hecht team waarin we mensen proberen te overtuigen van een schoon milieu. Hierin gaan we serieus te werk, maar tegelijkertijd hebben we ook veel lol met z’n allen.

Simpele tips die iedereen kan opvolgen?

Iets wat totaal geen moeite kost: lege blikjes, flesjes en papieren zakjes in de prullenbak gooien. Geen prullenbak in de buurt? Neem het dan mee naar huis en gooi het daar weg! Eigenlijk is het natuurlijk jammer dat we hier een campagne voor moeten opzetten, want het is zó simpel. Hoe schoner de stranden, hoe aantrekkelijker voor toeristen en eigen inwoners, hoe beter iedereen ziet hoe mooi Zeeland eigenlijk is. Zolang we mensen kunnen verrassen en activeren met onze campagne blijven we doorgaan. Want: op een schoon strand zijn mensen vrolijker!

Zou je wel eens op een schoon strand willen overnachten? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on email
Scroll naar top