Romy van Voren
Romy van Voren

Zeeuwse cultuur snuiven met Romy van Voren

Hello! Mijn naam is Romy van Voren. Een artikel over de Zeeuwse cultuur, dat moet je nou net aan een cultuurhistoricus vragen. Ik kan er dagen over praten, maar het is natuurlijk veel leuker je kennis te laten maken met de geschiedenis, het erfgoed en de cultuur van Zeeland. We kunnen een tijdje voort, want Zeeland telt 49 musea, 3750 rijksmonumenten, 17 beschermde stads- en dorpsgezichten en een breed scala aan theaters en cultuurevenementen.

zeeuwse cultuur

Zeeuwse cultuur in Middelburg

Het klinkt misschien cliché, maar begin jouw reis door de provincie in de hoofdstad Middelburg. Deze stad is al eeuwenlang het religieuze en bestuurlijke centrum van Zeeland, geen stad of dorp geeft het verhaal van onze provincie zo uitgebreid weer. Op je weg naar Middelburg word je al van ver begroet door de Abdijtoren – beter bekend als de Lange Jan. Houd de toren aan als richtingwijzer, want hier vind je meteen het centrum van de stad, met de middeleeuwse Abdij, authentieke nauwe straatjes en het gotische stadhuis. De koopmanshuizen en pakhuizen aan de oude havens van de stad weerspiegelen de rijkdom van vervlogen tijden.

Culturele activiteiten in Middelburg

Breng meteen ook een bezoek aan het Zeeuws Museum in de Abdij van Middelburg voor een totaalbeeld van de Zeeuwse geschiedenis. Archeologische schatten zoals het Romeinse Nehalennia-altaar, schilderijen van onder andere Piet Mondriaan en rariteiten uit alle werelddelen wisselen elkaar hier op een verrassende en eigentijdse manier af. Het absolute klapstuk van dit museum is de 400 jaar oude serie van zeven wandtapijten, waarop enkele cruciale momenten zijn afgebeeld uit de strijd tegen de Spanjaarden in de Zeeuwse wateren tijdens de Nederlandse Opstand.

zeeuwse cultuur

Trots op Zeeland

De Zeeuwen hebben zich in de loop der tijd ontwikkeld tot een nuchter, tikkeltje eigenwijs, gastvrij volk. Het leven kabbelt hier voort op het ritme van het getij, lekker op het gemak. Sowieso leven de Zeeuwen op de grens tussen land en zee. Van fruitteelt tot mosselvisserij, Zeeland brengt beroemde producten voort. Denk aan mosselen, oesters en Zeeuws appelsap (De Appelaere). Natuurlijk mag een bolus bij de koffie tijdens een bezoek aan Zeeland niet missen! Deze typische Zeeuwse cultuurkenmerken dragen bij aan de populariteit van de provincie voor toeristen. Daarbij geeft het de Zeeuwse bevolking een gevoel van eigenheid. Als geboren en getogen Zeeuw ben ik trots op onze Zeeuwse cultuur en de veelzijdigheid van de provincie. De stoere Zeeuwse kust verandert achter de dijk in een lieflijk polderlandschap en monumentenstadjes als Veere en Zierikzee contrasteren op een interessante manier met bruisende badplaatsen als Domburg en Cadzand-Bad.

Ga je mee op ontdekkingsreis door Zeeland? Op Hello Zeeland vind je de beste Zeeuwse cultuurtips.

Fotografie: Karin de Bruin, Gijs Koole.

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on email
Scroll naar top